Ta testen

Vitamin B2 (Riboflavin)

Det gule vitaminet

 

Vitamin B2, også kjent som riboflavin, er det gule vitaminet og brukes bl.a. som et naturlig fargestoff. Det er følsomt overfor lys og hjelper kroppens celler med å produsere energi. I likhet med andre B-vitaminer skilles det ut via urinen, da det er vannløselig. B vitaminer lagres kun i mindre grad i kroppen.

Ved mangel vil det være mangel på en rekke B-vitaminer, og derfor gis tilskuddet oftest sammen med alle B-vitaminene.

Vitaminet har betydning for produksjonen av energi, herunder omsetning av karbohydrater og fett, oppbygging av muskler og hormonproduksjon samt slimhinnene. Dermed har det, i likhet med vitamin B1, betydning for veksten. Videre styrker det øyne, hår, hud og negler og kraftig mangel viser seg derfor i utslett, sår i munnvikene, betennelse i munnen, herpes, hudskader på tungen og en rekke irritasjoner og sykdommer rundt øynene. Lav mangel vil kun resultere i tretthet.

Mangel på vitamin B2 ses oftest hos personer med mangelfull ernæring, som eldre og alkoholikere. Mangel kan dessuten føre til fosterskader hos gravide. Man skal derfor også være oppmerksom ved visse typer medisin, som p-piller og antibiotika, og hvis man er på slankekur (ensidig kost). Det er fordi behovet for vitamin B2 i disse tilfellene kan øke. Videre forringer kaffe, sukker og alkohol opptakelsen av vitaminer i tynntarmen.

Du finner vitamin B2 i:

  • Melk
  • Innmat og kjøtt
  • Fullkorn
  • Belgfrukter.

Anbefalt daglig tilførsel:

Kvinner: 1,3 mg
Menn: 1,7 mg

Hvad kan Takedaily gøre for dig?
Ta vitamintesten Det tar 2 minutter