Ta testen
(1/4)

Hvilket kjønn er du?

Menn og kvinner kan ha behov for forskjellige mengder vitaminer og mineraler.

Tá testen og se hva vi anbefaler deg.

Våre dyktige ernæringseksperter står bak vitamintesten. Det tar to minutter å gjennomføre den, og resultatet gjør det mulig å skreddersy TakeDaily til deg.

(2/4)

Hva er din fødselsdato?

Vi vet det – man spør ikke en kvinne om hennes alder. Vi lover dog å ikke si det til noen. Velg fødselsdato.

Når du blir eldre vil kroppens behov for vitaminer og mineraler endre seg. Du får, for eksempel, større behov for D-vitamin for å holde skjelettet sterkt og musklene smidige.

(3/4)

Hvilken hudfarge matcher din best?

Er du lys i huden kan du produsere mer D-vitamin når du er ute i solen enn dersom huden din er mørkere. Dersom du ikke har en lys hudfarge, kan du ha behov for et tilskudd av D-vitamin.

(4/4)

Er du ute i dagslys hver dag i minst 15-30 minutter?

Hvis du vil være sikker på at kroppen din produserer nok D-vitamin fra solens stråler, skal du være ute mellom 11.00 og 15.00. Dersom du ikke er ute hver dag, unngår solen eller hvis du går tildekket, vil ikke kroppen din være i stand til å produsere nok D-vitamin.

(1/11)

Er du gravid eller drømmer du om å bli det?

Enkelte vitaminer og mineraler skal du ha flere av når du er gravid eller ønsker å bli det. Helsemyndighetene anbefaler at du tar et tilskudd av folsyre, som er et B-vitamin, allerede fra du tenker på å bli gravid til 12 uker inn i graviditeten. Det er problemfritt å ta folsyre gjennom hele graviditeten. Folsyre er viktig når barnets sentralnervesystem blir utviklet.

Det kan dessuten være en god idé å ta fiskeolje gjennom hele graviditeten. Det er godt for både barnet og deg.

(2/11)

Er du på slankekur?

Når kostholdet ditt blir mer fettfattig, blir det ofte også mer ensidig. Da er det viktig at du likevel får de vitaminer og mineraler som du normalt ville fått gjennom maten. Vitamin A er bra for huden og sammen med vitamin C sikrer det at ditt immunforsvar fungerer optimalt. B-vitaminer er viktige for ditt energinivå. Du skal derfor ikke ha for lite av noe av dette når du ønsker å gå ned noen kilo.

(3/11)

Hvor mye og hvor ofte trener du?

Mosjon er viktig for både helsen og velværet. Dersom du trener mye kan du ha behov for noen ekstra vitaminer og mineraler. B-vitaminer og jern er viktig for ditt energinivå og din yteevne.

(4/11)

Føler du deg stresset?

I en periode med mye stress kan du ha behov for litt ekstra vitaminer. B2, B3, B6 og B12 kan redusere tretthet og utmattelse. De inngår i energistoffskiftet sammen med B1 og medvirker til at immunforsvaret fungerer som normalt.

(5/11)

Føler du deg trett og mangler du energi?

B-vitaminene spiller en avgjørende rolle for ditt energinivå. Mangel på disse vitaminer kan derfor ofte føre til tretthet og mangel på energi.

(6/11)

Hvordan fungerer ditt immunforsvar i øyeblikket?

Vitamin A, B6, B9, B12, C og D samt mineralene selen og sink bidrar til at immunforsvaret fungerer som normalt. Det er derfor viktig å få disse i riktige mengder dersom du vil opprettholde et godt immunforsvar.

(7/11)

Røyker du?

Det er vitenskapelig bevist at behovet for C-vitamin er større dersom du røyker. Det er fordi tobakksrøyken oksiderer og ødelegger vitaminet.

(8/11)

Hvor langt har du kommet, eller ønsker du å bli gravid?

Du har behov for et tilskudd av folsyre allerede fra du planlegger å bli gravid til du er 12 uker inn i svangerskapet.

(9/11)

Har du ømme muskler eller ledd?

Vitaminer og mineraler, som D-vitamin, kalsium, kalium og magnesium er nødvendig for at musklene skal fungere som normalt.

(10/11)

Er du vegetarianer/veganer?

Kjøtt inneholder mye jern og vitaminene B1 og B12. Disse vitaminene er viktige komponenter i ditt energistoffskifte. Dessuten er melkeprodukter en viktig kilde til kalsium, som bidrar til normalt skjelett, tenner og muskelfunksjon.

(1/8)

Hvor mange grønnsaker spiser du per dag?

Grønnsaker er en viktig kilde til mange forskjellige næringsstoffer, blant annet C-vitamin, folsyre og kalium.

(2/8)

Hvor mye frukt spiser du per dag?

Frukt er en viktig kilde til C-vitamin, folsyre, kalium og kostfiber. 1 stk. frukt tilsvarer et mellomstort eple, to mindre frukter som en kiwi og en mandarin eller en skål med bær.

(3/8)

Hvor mange brødskiver spiser du per dag?

Rugbrød, havregrøt eller lignende, teller som en skive brød.

Brød er en viktig kilde til B-vitamin, jern og kostfiber. Velg fullkorn. Det metter, det får deg til å spise mindre og det gjør det lettere å holde vekten.

(4/8)

Bruker du smør eller margarin på brødskiven eller bruker du det i din daglige matlaging?

Olje til matlaging eller salat teller ikke med. Margarin er en viktig kilde til vitaminene A og D. Smør er en god kilde til vitamin A. Begge vitaminer er viktige for kroppens immunforsvar.

(5/8)

Hvor mange poteter, ris, pasta eller lignende spiser du per dag?

Poteter, ris, pasta, quinoa, couscous og lignende er fylt med gode karbohydrater, B-vitaminer og mineraler. Kroppen, og spesielt hjernen, har behov for karbohydrater for å fungere optimalt.

(6/8)

Hvor ofte spiser du kjøtt og kjøttprodukter?

Kjøttprodukter er, for eksempel, kjøttpålegg, pølser eller leverpostei. Kjøtt er en viktig kilde til protein og B-vitaminer samt mineralene sink, selen og jern.

(7/8)

Hvor mange ganger per uke spiser du fet fisk?

Fet fisk er, for eksempel, laks, makrell, piggvar, sild, steinbitt, ørret, ål og hellefisk. Fet fisk inneholder sunne fiskeoljer, kalt omega-3 fettsyrer, samt D-vitamin, jod, sink og selen.

(8/8)

Hvor mange meieriprodukter får du daglig?

Meieriprodukter inneholder viktige næringsstoffer, blant annet protein, B2-vitamin, B12-vitamin, kalk, fosfor og jod. Kalk er godt for skjelettet, men hvor mye du har behov for avhenger av din alder.

Vennligst vent ...

Vent et øyeblikk mens vi setter sammen den ideelle TakeDaily-pakken til deg.